top of page

AL-SAT PSİKOLOJİSİNDE USTALAŞMAK

Tamamen deneyimlerime dayalı bir yazı paylaşmak istedim. Gördüğüm kadarıyla psikolojiyi doğru yönetemeyenlerin yüzdesi oldukça fazla! Umarım makalemin okuyucuya bir faydası dokunur.

Finansal piyasalarda al-sat psikolojisini yönetmek son derece önemli. Bunu öğrenmediğinizde sağlam kararlar almaya karşı savunmasız hale gelirsiniz.

Bu makalede , al-sat psikolojisindeki en güçlü dört duyguyu kısaca inceleyeceğiz ve ardından traderların kendi duygularına hakim olmak ve her seferinde net ve bilinçli kararlar vermelerini sağlamak için neler yapabileceklerine bakacağız.





-GEÇ KALMA KORKUSU


Bu his genellikle yükselen bir finansal enstrümanın arkasından bakıp 'hemen ben de kazanmalıyım' deyip tüm stratejisini hiçe sayıp yatırımını bu yönde kullanmaktır aslında. Markette fırsatlar hiçbir zaman tükenmedi ,tükenmeyecek. Sadece panik yapmadan sizin doğru zaman olup olmadığından ve stratejinize uyup uymadığından emin olun.


-PANİK ORTAMI


Bazen piyasalarda dolaşan bir haber yatırımcının içine kurt düşürebilir. Hatta ekonomide yayılan en ufak olumsuz bir dedikodu bile birçok kişiyi long pozisyonunu kapatıp short pozisyon açmaya zorlayabilir. Bunlar her zaman gördüğümüz olaylar ne yazıkki. Buna maruz kalmayacak mıyız? Elbette kalacağız ama buradaki en önemli unsur sizin riske ettiğiniz paradır. Sizi ,normalden daha az üzecek meblalar ile al-sat yapın. RR oranınızı iyi belirleyin.



-AÇGÖZLÜLÜK


Karda olan pozisyonunuzu son kuruşuna kadar almaya çalışmak, kârdan vazgeçmenin ve hatta para kaybetmenin kesin bir yoludur. Açgözlülükle baş etmenin en iyi çözümü, tıpkı korkuyla nasıl başa çıkacağınız gibi, önceden belirlenmiş hedeflerdir! Bu hedefler doğrultusunda gerçek kar elde edebilirsiniz. Sadece disiplinli olun ve yine stratejinize sadık kalın!


-UMUT


Bir şeye inanmayı isteme arzusu çoğu zaman muhakemenizi bulandırmaya yeterlidir ve işlerin bizim yönümüze döneceği ümidine dayanarak kötü kararlar vermemize yol açar.Umut; rasyonel ve gerçekçi olmayan bir beklentidir. Siz her zaman mantığınızı kullanarak hateket edin.


-DUYGULARI YÖNETME


Bu ortamda kesinlikle duyguya yer olmadığı gibi strateji ve yöntemi olmayana da yer yoktur. Bir pozisyona girdiğinizde yukarıda belirttiğim duyguların hepsinden arınıp spesifik hareketlere ihtiyacınız olacak. Evet duygularınız karışabilir bunu önlemek için önceden işlemlerinize ihtiyacınız olan tüm emirleri girin ve dakika başı hisseniz ne durumda diye bakmayı bırakın. Emin olun bu sizi rahatlatacaktır. Oyunu kuralına göre oynayın ve sistematik olun.




-KARARLILIK


Bu alanda taviz vermeye başlarsanız ipin ucunu kaçırmış al-satta zarar eden bir birey olarak devam edersiniz. Belirlediğiniz noktalarda stop olun. Bırakın o pozisyonunuz stop olsun ,başka bir fırsat arayın ve emin olun onlarca fırsat sizleri bekliyor olacak. Yeterki gerekli donanım ve bilgiye sahip olun. Stop olmaktan korkmayın!


-İŞLEM SONRASI


Bu nokta son derece önemli. Bazı arkadaşlar stop olduktan ya da yüksek zarar sonrası poziyonu kapattıktan sonra agrasif trade e meyillidirler. 'Hemen zararımı kapatmalıyım' arzusu vardır ve bu psikoloji genellikle onları batıracaktır. Fakat bunu battıktan sonra öğrenecek birçoğu.Aynı durum tam tersi pozisyon için de geçerli olacak! Bunu önlemek adına ,zarardan ya da kardan sonra bir müddet işlem açmayın. Kafanızı dinleyin,dinlenin bir kahve için,arkadaşlarınızla sohbet edin ama trade etmeyin!!! Kendinize toparlanmak için bir süre verin, emin olun iyiki diyeceksiniz.



bottom of page